Типи кондиціонерів: як вибрати найкращий кондиціонер для свого будинку. Частина 1

Типи кондиціонерів
30 листопада 2022

В даній статті розглядаються всі типи кондиціонерів, про які Вам потрібно знати, щоб зробити правильний вибір при покупці! На ринку існує 8 основних типів обладнання для кондиціонування повітря. Кожен тип кондиціонера призначений для певного простору і виконує певну функцію.

Основні типи кондиціонерів:

  1. Центральний кондиціонер
  2. Безканальний міні-спліт
  3. Віконний кондиціонер
  4. Портативний кондиціонер
  5. Підлоговий кондиціонер
  6. Гібридний / двопаливний кондиціонер
  7. Розумний кондиціонер
  8. Геотермальний кондиціонер

Сьогодні ми  розглянемо перші 4 основні типи кондиціонерів

Центральний кондиціонер

Центральний кондиціонер

Якщо у Вас великий будинок і Ви хочете охолодити кілька кімнат одночасно, то цей тип кондиціонера найкраще підходить Вам. Центральний кондиціонер використовує спліт-систему, яка регулює подачу повітря через канали, встановлені у вашому будинку. Вона також відома,  як канальна система.

Спліт-система - складається з двох основних блоків. Зовнішній блок містить конденсатор і компресор. У той час як внутрішній блок складається з випарника і оброблювача повітря. Як і будь-який типовий кондиціонер, центральний кондиціонер також використовує холодоагент для видалення тепла з повітря в приміщенні. Це тепло витягується назовні, а прохолодне повітря нагнітається через канали.

Використовуючи сучасну технологію HVAC, програмовані термостати можуть бути поєднані з центральними кондиціонерами для створення "розумного" будинку.

Переваги центральної системи кондиціонування:

  • Охолоджує всі кімнати, підключені до повітропроводів, одночасно, створюючи таким чином більш прохолодне та регульоване середовище по всьому будинку за мінімальний час.
  • Оскільки прохолодне повітря циркулює у всіх кімнатах, знижується вологість у всьому будинку, що робить загальне середовище більш комфортним.

Недоліки центральної системи кондиціонування:

  • Споживає багато енергії, що призводить до збільшення рахунків за електроенергію.
  • Такі блоки можуть втратити ефективність та результативність у разі виникнення проблем у повітроводах.
  • Деякі вважають зовнішній блок непривабливим, але Ви завжди можете творчо заховати свій кондиціонер на задньому дворі.

Безканальний міні-спліт кондиціонер

Безканальний міні-спліт кондиціонер

Якщо Ви хочете підвищити ефективність, або Ви хочете покінчити з великою кількістю повітропроводів, або Ви просто хочете, щоб частина вашого будинку охолоджувалася, то вибір на користь безканальних міні-спліт кондиціонерів - це відмінний вибір. Безканальні системи - чудовий вибір для сучасних будинків.

Такий тип кондиціонера являє собою комбінацію зовнішнього блоку, що складається з компресора і конденсатора, який поставляється разом з одним або декількома внутрішніми блоками. Ці внутрішні блоки монтуються на стіні і оснащені повітродувками. Внутрішній і зовнішній блоки з'єднані між собою за допомогою труб, і холодоагент циркулює через них в залежності від типу використання.

Оскільки ці внутрішні блоки невеликі і компактні, в кожній кімнаті зазвичай встановлюється свій блок, який може використовуватися як для обігріву, так і для охолодження. Такі типи кондиціонерів вважаються набагато ефективнішими в споживанні енергії в порівнянні з деякими іншими доступними варіантами.

Безканальні міні-спліти продаються з пультом дистанційного керування, але в поєднанні з інтелектуальним контролером змінного струму Ви можете керувати ними за допомогою телефону, з будь-якого місця!

Переваги безканальних міні-спліт-систем:

  • Його можна легко встановити в будь-якому місці без зайвого клопоту і прокладки повітропроводів.
  • Дозволяють контролювати температуру в кожній кімнаті індивідуально.

Недоліки канальних міні-спліт-систем:

  • Для охолодження великих будинків недостатньо однієї безканальної-спліт-системи.
  • Так як внутрішній блок канального міні-спліта є настінним, отже, його буде видно неозброєним оком.

Віконний кондиціонер

Віконний кондиціонер

Оскільки віконні кондиціонери бувають різних розмірів, вони підходять для охолодження однієї кімнати або невеликого приміщення. Якщо Ви виберете великий віконний кондиціонер, Ви зможете охолодити навіть невеликий будинок, враховуючи, що він одноповерховий. Віконні кондиціонери з самого початку були названі чемпіонами по охолодженню невеликих приміщень і вважаються найпоширенішим типом кондиціонерів.

Віконний кондиціонер - це єдиний блок з усіма його компонентами, укладеними всередині. Він виводить тепло з зовнішньої сторони і вводить прохолодне повітря в приміщення з внутрішньої сторони.  Як випливає з назви, він встановлюється у вікні або за допомогою отвору в стіні. Такі кондиціонери мають фільтр, який висувається, щоб його можна було регулярно чистити для повної ефективності роботи кондиціонера. Ці кондиціонери мають елементи управління на блоці, а також можуть продаватися з пультом дистанційного керування.

Переваги віконних кондиціонерів:

  • Віконні блоки, як правило, менш дорогі і дешевші в експлуатації
  • Простий в установці
  • Легко обслуговувати
  • Не займають місце на підлозі

Недоліки віконних кондиціонерів:

  • Можуть шуміти під час роботи та бути видимими зовні будинку.
  • Вони затуляють вид з вікна і повинні бути розташовані близько до відповідної електричної розетки.
  • Не всі вікна підтримують кондиціонери, деякі віконні кондиціонери не підходять для стулкових вікон або вікон неправильної форми.

Портативний кондиціонер

Портативний кондиціонер

Переносні кондиціонери схожі на віконні кондиціонери. Вони також розміщені в одному блоці з усіма його компонентами, але різниця полягає в тому, що це окремо стоячий блок, і тому його можна переміщати з кімнати в кімнату. Все, що для цього потрібно, - це розетка для його включення і доступ до вікна, звідки повітря може виходити.

Ви можете вибрати портативний кондиціонер, якщо вам потрібне тимчасове охолодження приміщення або там, де непрактично встановлювати віконний або спліт-кондиціонер. Переносні кондиціонери можуть бути одношланговими, які всмоктують повітря зсередини приміщення і виводять його назовні. Або двошланговими, які забирають повітря з вулиці за допомогою одного шланга, це повітря охолоджує компресор, а потім виводиться назовні за допомогою іншого шланга.

Оскільки портативний блок знаходиться в приміщенні, вентилятор випарника працює безперервно, щоб випаровувати сконденсовану вологу, яка збирається всередині блоку.

Перевагами портативних кондиціонерів є:

  • Швидкий і простий в налаштуванні
  • Їх можна легко переміщати по будинку
  • Не потребують стаціонарної установки
  • Ефективний варіант для точкового охолодження
  • Легко зберігати, коли не потрібні

Недоліками портативних кондиціонерів є:

  • Такі агрегати шумні під час роботи
  • Охолодження великих приміщень є проблемою
  • Переносні блоки, які поставляються зі шлангом, доводиться розміщувати біля вікна, а шланг також загороджує нижню частину вікна

Важливі фактори при виборі найкращого типу кондиціонера для Вашого будинку?

Тепер, коли ми знаємо, які типи кондиціонерів доступні на ринку, настав час прийняти рішення про те, яка система кондиціонування найкраще підходить для вашого будинку. 

Перерахуємо найважливіші фактори, які слід враховувати:

1. Бюджет є основним фактором при виборі домашньої системи кондиціонування
Ось рейтинг типів систем кондиціонування в залежності від бюджету. Від найнижчого до найвищого:

  1. Найдешевшими варіантами є віконні та портативні кондиціонери. Майте на увазі, що такі типи кондиціонерів здатні охолоджувати тільки одну кімнату за один раз.
  2. Безканальний кондиціонер або міні-спліт-система вважається економічно ефективним, якщо ви охолоджуєте лише одну-дві кімнати. Якщо ви вирішите охолодити весь будинок за допомогою однієї безканальної системи, вам доведеться постійно тримати її увімкненою, що збільшить ваші витрати на електроенергію з низькою ефективністю.
  3. Центральний кондиціонер вважається більш дорогим у порівнянні з усіма попередніми типами, але він також вважається більш ефективним. Крім того, ці кондиціонери, як правило, служать довше, ніж портативні та віконні кондиціонери. Однак експлуатаційні витрати на них набагато вищі.


2. Споживання енергії
Переконайтеся, що ви придбали енергоефективну систему кондиціонування, яка може допомогти зменшити ваші рахунки за комунальні послуги. 

Коефіцієнт енергоефективності також відомий як рейтинг EER. Його важливо перевірити, щоб вибрати найбільш економічно вигідний варіант. Чим вищий рейтинг, тим ефективнішою є система.

Іншим тісно пов'язаним параметром є сезонний коефіцієнт енергоефективності (SEER). Показник SEER - це відношення потужності охолодження до загального споживання електроенергії за той самий період.

Хоча показник SEER може звучати подібно до EER, різниця полягає в тому, що SEER розраховується протягом усього сезону охолодження, який триває багато місяців при різних температурних точках, в той час як EER розраховується лише при фіксованій температурній точці. Знову ж таки, чим вищий рейтинг SEER, тим більш енергоефективним є блок.

3. Вимоги до простору та простота обслуговування
Простота обслуговування вашого кондиціонера є найважливішою частиною, якщо Ви хочете продовжити його життя на довгі роки. Аналогічно, завжди купуйте кондиціонер, який найкраще підходить для простору вашого будинку.

На ринку представлено багато типів і марок кондиціонерів. Ваше рішення вибрати один з них залежить від Ваших потреб у просторі, виділеного бюджету та простоти використання, а також простоти обслуговування.

4. Потужність охолодження
Ця специфікація застосовується не тільки до інтелектуальних кондиціонерів, але і до будь-якого типу кондиціонера, який Ви збираєтеся придбати. Британські теплові одиниці (BTU) - це міра потужності охолодження або нагрівання кондиціонера. Чим вище BTU, тим більшу потужність охолодження або нагрівання має пристрій.

Загальна потужність BTU коливається від 6,000 до 12,000, що підходить для вітальні звичайного розміру. Ви повинні шукати кондиціонер, який підходить для розміру вашої кімнати. Це допоможе споживати найменшу кількість енергії, забезпечуючи при цьому найкращий рівень охолодження або обігріву.
 

Поділитись
Інші статті
Фільтри для кондиціонерів: що потрібно знати
02 грудня
Фільтри для кондиціонерів: що потрібно знати
Конденсат кондиціонера
01 грудня
Конденсат кондиціонера: що з ним можна зробити
Кондиціонери Gree
01 грудня
Кондиціонер Gree - фільтрація та очищення повітря
Mitsubishi Heavy Industries
30 листопада
Кондиціонер mitsubishi heavy industries - все, що потрібно знати про нього
Маєте питання?
Напишіть нам, з радістю допоможемо розібратись
Кондиціонери Ціна = Якість
Кондиціонер спліт-система TKS-08A2W
Настінні кондиціонери
Кондиціонери Ціна = Якість
10199 грн
Модель
Площа
Ціна
20 м²
10199 грн
25 м²
11599 грн
35 м²
14099 грн
50 м²
23999 грн
70 м²
27499 грн
Акція
Кондиціонер спліт-система Cooper & Hunter Arctic Inverter NG CH-S09FTXLA
Настінні кондиціонери
Кондиціонери з обігрівом до -30°C
26280 грн
-10%
29064 грн
Модель
Площа
Ціна
25 м²
26280 грн
-10%
29064 грн
35 м²
28080 грн
-10%
31080 грн
50 м²
41148 грн
-7%
44148 грн
70 м²
50840 грн
-2%
51636 грн
Акція
Кондиціонер спліт -система Gorenje REA26IN KC/REA26OUT INVERTER
Настінні кондиціонери
Кондиціонери Ціна = Якість
17999 грн
-10%
19999 грн
Модель
Площа
Ціна
25 м²
17999 грн
-10%
19999 грн
35 м²
18999 грн
-10%
20999 грн
50 м²
30999 грн
-14%
35999 грн
70 м²
36999 грн
-10%
40999 грн
Акція
Кондиціонер спліт-система AUX ASW/AS-H09FFR3DI R32 Inverter
Настінні кондиціонери
Кондиціонери AUX
15999 грн
-11%
18000 грн
Модель
Площа
Ціна
20 м²
14499 грн
-9%
16000 грн
25 м²
15999 грн
-11%
18000 грн
35 м²
17499 грн
-13%
20000 грн
Акція
Кондиціонер спліт-система Cooper&Hunter Air Master Evo (GEN VI) CH-S07XP10
Настінні кондиціонери
Кондиціонери Ціна = Якість
14120 грн
-12%
16120 грн
Модель
Площа
Ціна
20 м²
14120 грн
-12%
16120 грн
25 м²
15480 грн
-11%
17480 грн
35 м²
18840 грн
-10%
20840 грн
50 м²
28640 грн
-9%
31640 грн
70 м²
35640 грн
-8%
38640 грн
80 м²
46120 грн
-6%
49120 грн
Новинка
Кондиціонер спліт-система інверторна Digital DAC-i 09SWT2
Настінні кондиціонери
Кондиціонери Ціна = Якість
17800 грн
-11%
20000 грн
Модель
Площа
Ціна
25 м²
17800 грн
-11%
20000 грн
35 м²
20200 грн
-14%
23500 грн
50 м²
30800 грн
-8%
33500 грн
70 м²
40000 грн
-11%
45000 грн
img

Отримай 500 гривень

на першу покупку зараз!

Зареєструйся на нашому сайті та отримай промокод на першу покупку! 
Термін дії промокоду становить: 14 днів.